30 Haziran 2017 Cuma

İRAN TURU PLANLAMA, OTEL REZERVASYONU NASIL YAPILIR?

30.06.2017 Cuma

Yol hazırlığı:
İran'a sırt çantam ile gitmeye karar verince hemen araştırmalara başladım. Öncelikle arkadaşlarımla konuşup süreyi belirledim. Skyscanner dan 2 haftalık gidiş dönüş uçak bileti araştırmaya başladım. Gidiş tarihimizden 3 ay önce Azerbaycan hava yolları Azal havayollarından aracı bir şirket üzerinden Bakü aktarmalı İstanbul - Tahran - İstanbul gidiş dönüş bilet aldık.

Azal hava yollarını tercih etmemin en önemli nedeni bizim havayollarına göre hatırı sayılır oranda ucuz olmasıydı. Gidiş dönüş bilet fiyatı 106 $ dı. Dövizin tavan yaptığı döneme denk gelmesine rağmen biletin bana maliyeti 378 TL oldu. Oysa o tarihte Tahran'a gidiş dönüş biletini THY 950 TL ye, Pegasus ise 700 TL ye satıyordu.
Azal ın dezavantajları kabin içi 8 kg bagaj hakkımızın dışında uçağın kargosuna bagaj vermek ücretliydi, bir de gidişte 6 saat, dönüşte ise Sabiha Gökçen'e uçarsak 3 saat, Atatürk e uçarsak 12,5 saat Baküde bekleyecektik.
Dönüşte bu dezavantajı avantaja çevirmek için kapıda vize alıp Baküyü de gezmeye karar verdik.
Gidiş dönüş tarihi kesinleştikten sonra sıra turu şekillendirmeye geldi. İrana daha önce gidenlerin deneyimlerinden ve özellikle de Lonely Planetin İran forum sayfasından yararlanarak turu Tahran'a indiğimiz gün yola devam edip Kaşhan, İsfahan, Yazd, Şiraz ve Tahran şeklinde planladım. İsfahan - Yazd, Yazd - Şiraz arasındaki yolculukları gece otobüsle, Şiraz - Tahran yolculuğunu ise gece treni ile yaptık. Böylece hem zamandan kazandık, hem de otele para vermedik.
Otel, otobüs, tren rezervasyonu:
Bu safhayı da tamamladıktan sonra artık otel, otobüs ve tren rezervasyonları için arayışa başladım.
Okuduğum Türk gezginlere ait blog ve sitelerde İranda kredi kartı geçmediği için rezervasyon yapamazsınız görüşü ağırlık kazansa da Lonely Planet forumunu araştırdığımda rezervasyonun mümkün olduğunu gördüm.
Rezervasyon olanağı kısıtlı olsa da turistik kentlerde bu mümkün görünüyordu. Biraz İngilizce veya Farsça biliyorsanız bu adımı kolaylıkla atabilirsiniz.
Rezervasyon yapmak için burayı tıklayın
Açılan sayfada gideceğiniz şehri seçtiğinizde karşınıza o şehirde bu sisteme dahil olan işletmeler gecelik kişi başı yatak fiyatı ve tesisin fotoğrafları gelmekte. 2 veya daha fazla yataklı odalarda görünen fiyatlar oda fiyatıdır. Örneğin 1 kişiden daha kalabalıksanız oda da kiralayabilirsiniz. Bazı işletmeler ön ödeme istiyorlar ödeme yapamayacağınız için o işletmeleri seçmeyin.
Kalacağınız otel veya hostele karar verdikten sonra rezervasyon için sayfanın sol üst tarafındaki kutucuklardan Book Now ı tıklayın. Açılan sayfada kaç kişi iseniz kişi sayısını ve gerekli bilgileri girdikten sonra onaylayıp yollayın.
Mail adresinize her bir rezervasyonunuz ile ilgili ayrı bir mail gelecek. Mailleri açıp rezervasyon bilgilerini ve tarihi kontrol ettikten sonra doğru ise kabul ettiğinizi bildirip yanıtlayın, yanlışlık varsa düzeltilmesini isteyin. Maildeki rezervasyona onay verdiğiniz taktirde her bir tesis için ayrı ayrı rezervasyon kodu gönderilecek. Bu kodları yola çıkmadan bir yere kaydedip yanınıza alın. Tesise girerken sizden bu kodu istiyorlar ve onunla rezervasyonunuzu buluyorlar.
Tahranda birden fazla otobüs garajı var. Eğer güneye gidecekseniz Terminal Jonup'a gitmeniz gerekiyor.
Otobüslerde çok az bir farkla VIP servislere binebilirsiniz. Bu otobüslerin sağ taraflarında çift sıra, sol taraflarında tek sıra koltuk var ve koltuklar daha fazla yatarken ayaklarınızı alt taraftaki bir destekle havada tutuyor.
Otobüsün kalkış terminalini, VIP veya diğer otobüsleri, hareket saatlerini ve kişi başı ücretini öğrenip programını ona göre yapabilirsiniz. Otobüs tarifeleri için burayı tıklayın.
Açılan sayfada Servis tipi olarak otobüs biletini seçip nereden nereye kaç kişi ve hangi tarihte gideceğinizi seçip, bir sonraki sayfada zaman ve fiyat kutusunu tıkladığınızda otobüs tiplerini, kalkış saatlerini, otogar bilgilerini ve ücreti görebilirsiniz. Bu bilgilerle programınızı yapabilirsiniz veya bilet rezervasyonunuzu tamamlayabilirsiniz. Önemli dini günler dışında otobüslerde her zaman yer bulmanız mümkün olduğundan rezervasyon yaptırmanıza gerek yok.
İranda trenle seyahat etmek isterseniz buradan araştırabilirsiniz.
Her ne kadar rezervasyon yapamasanız da en azından gideceğiniz yönde tren seferi olup olmadığı, trenlerin kalkış ve varış saatleri, ücretleri hakkında bilgi sahibi olup seyahat programınızı oluşturabilirsiniz.
Biz İrandayken bu sayfadan paypal veya kredi kartı ile tren bileti alınabiliyordu ama artık alınamıyor. Kredi kartı ile bilet almak istediğinizde bilet fiyatına ek olarak 6 € komisyon talep ediliyor ve paranın transferi 1 haftada gerçekleştiği için biletiniz 1 hafta sonra kesinleşiyordu. Eğer 24 saatte provizyon onayı alınmasını istiyorsanız 12 € ödemeniz gerekiyordu. Onun için Şiraz - Tahran biletlerimizi Yazd da bir turizm bürosundan aldık. Tren 2 mevki kuşetli olmasına rağmen son derece konforluydu. Her vagonda karşılıklı duvarlarda 2 adet tv var, buradan birkaç kanaldan birisinden beğendiğiniz filmi izleyebiliyorsunuz.
Kompartımanda adam başı 1 küçük kek, küçük meyve suyu, su, poşet çay, kahve vardı. Yola çıktıktan az sonra görevli sıcak su termusu getirdi. Bunu 1 saat içinde çay veya kahve içmek için tüketmeniz gerekiyor. Süre sonunda görevli termosu geri alıyor. Yemek isterseniz görevliye söylüyorsunuz yaklaşık 15 TL karşılığında kebap ve pilavdan oluşan bir tabildotta yemeğinizi getiriyorlar. Şirazdan Tahrana yaptığımız tren yolculuğu için yaklaşık 64 TL ödedik. Tren çok konforluydu. Kesinlikle hiç olmazsa 1 kez yolculuk yapmanızı tavsiye ederim.
Havaalanından Tahrana ulaşım:
Hava yolu ile geldiyseniz hava alanından şehre veya otobüs terminaline gitmek için mutlaka taksiye binmeniz gerekiyor, fiyatı 800,000 Riyal. Ne kadar kalabalıksanız kişi başı ödeyeceğiniz rakam o kadar azalır. 4 veya 5 kişiden daha kalabalıksanız minibüse de binebilirsiniz, onların fiyatı da aynı.
İranda Master ve Visa kartlar kullanılmadığı için yollarda göreceğiniz ATM lerden para çekemezsiniz çünkü onlarla sadece İran bankalarının kartları ile işlem yapılabiliyor.
Aynı şekilde iş yerlerinde göreceğiniz pos cihazları sadece İran banka kartları ile kullanılabiliyor.
İran Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor. Pasaportunuzu görevli polise uzatıp giriş damgası vurulduktan sonra ülkeye girebiliyorsunuz.
Döviz bozdurma:
Havaalanında veya şehirlerde döviz bürolarında TL, €, $ cinsinden dövizlerinizi İran Riyali ile değiştirebilirsiniz. Biz gittiğimiz tarihte 1 $ = 3,75 TL, 1 $ = 37,500 Riyaldi. Bu denkleme göre 10,000 Riyal 1 TL oluyordu. Fiyatları Türkiye ile kıyaslamak için ödediğimiz fiyattan 4 sıfır atıp TL fiyatını buluyorduk.
Para birimi:
Ülkede halk arasında Tümen diye bir birim kullanılıyor. Bu birim gurupta kafa karışıklıklarına neden oldu. Bazı arkadaşlar olayı tedavülde 2 farklı banknot var olarak algıladılar ama aslında ortada dolaşan sadece tek bir banknot var o da İran Riyali fakat halk tahminen enflasyonun yükselmeye başladığı ilk yıllarda kolaylık olsun diye Riyalden kafadan bir sıfır atık bunu Tümen olarak adlandırmışlar. Bu gün pratikte pek bir katkısı olmasa da bu birim kullanılıyor. Onun için bir şey alacağınızda veya taksiye bineceğiniz zaman Tümen mi, Riyal mi diye sorun. Hatta en iyisi ödeyeceğiniz parayı görüp veya gösterip mutabık kalın. Fazlaca sıfır karmaşası insanı şaşırtıyor.
Müze girişi:
Müzeler 15-20 TL arası. Müze kart gibi bir uygulama olmadığı için hepsine girmeye kalkarsanız oldukça fazla para tutuyor. Persepolis gibi bazı müzeler 20 TL yi fazlasıyla hak etmesine karşın bazıları 15 TL yi hiç hak etmiyordu.
Yemek:
Yemek işi genellikle bizdeki fast foodun muadili gibi. Pizzacı, kebapçı oldukça bol. Sulu yemek bulmak ise pek kolay değil. Yemeklerin porsiyonları fazla 2 kişi 1 porsiyonla doyar şeklinde yorumlar okumuştum ama hiç te öyle değildi. 1 porsiyonla ancak doyabildim.
Yemek ucuz söylemleri de beklentilerimle örtüşmedi. Türkiyedeki fiyatlarla aynıydı.
Konaklama:
Konaklama da verilen hizmete göre ucuz sayılmaz. İranda ne ucuz derseniz ulaşım ucuz. Özellikle de tren yolculuğu.


Tahranda metro biniş ücreti de çok makuldü.
Haberleşme ve İnternet:
Hava alanında telefonunuzu kullanmak için sim kart alabilirsiniz.
15 dakika görüşme + SMS + 1 GB internet paketi 5 $, 2 saat görüşme + SMS + 2 GB internet paketi 10 $, 4 saat görüşme + SMS + 5 GB internet paketi 15 $. Bu sürelerin İran içi konuşmaya göre hesaplandığını unutmayın, yurt dışı ile konuştuğunuzda görüşme süreniz çok daha çabuk doluyor.
İranda 4 G internet kullanılıyor ve oldukça makul hızda çalışıyor.Facebook a erişim engeli olduğundan VPN programı kullanmanız gerekiyor. Bu programı kullandığınızda hız oldukça düşüyor ve telefonun işlemcisi çok ısınıyor. Whatsapp ve İnstagramı engelsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Yurt dışı ile görüşmelerinizi Whatsapp üzerinden yaparsanız görüşme süreniz bitmez.
Türk haber sitelerinin pek çoğu da erişim engelinden nasibini aldığından yine VPN kullanmanız gerekiyor.
Hostellerde, otellerde ve kafelerde ücretsiz wi-fi yi kullanarak mobil internetten de tasarruf edebilirsiniz. Otellerdeki wi-fi bağlantısı genellikle odalardan da çekiyor. Çekmediği durumlarda lobiye inmeniz gerekiyor.
Taksi ücreti:
Şehir içi taksi ücretleri 100.000 - 150.000 Riyal arasında değişiyor. Pazarlıkla resmi ve resmi olmayan taksilerde ücreti düşürebilirsiniz. Günlük taksi kiralama ücreti 50 $. Örneğin bizim yaptığımız gibi Kaşhandan İsfahana gidişte ve Şirazdan Persepolise gidip dönmek için 50 $ a taksi kiralayabilirsiniz. Sıkı pazarlıkla bu ücreti de düşürmeniz mümkün.
Bir şehirden diğerine taksi ile gittiğinizde yol üzerindeki tarihi ve turistik yerleri de görmüş oluyorsunuz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder