14 Nisan 2013 Pazar

YOLA ÇIKARKEN YANIMA NELER ALIYORUM?

14 Nisan 2013 Pazar
Bir süredir bloğumu takip eden bazı arkadaşlarımdan yola çıkarken yanımıza neler almamız gerekir, bunları tanıtan bir yazı hazırlar mısın diye talepler gelince bu yazıda bisiklet turuna çıkmadan önce yanımıza neler almamız gerektiğini yazacağım. Unuttuğum atladığım eşyalar olduğunda yazıyı güncelleyerek eklemeleri yapacağım.
Burada sunulan malzemeler benim kişisel tercihlerimdir, kişilerin gereksinimleri farklılık gösterebilir. Tur malzemesi seçimi yapılacak turun süresi, mevsim şartları, gidilecek yerler, kişinin kullanmak zorunda olduğu sağlığı ile ilgili malzemelere göre değişir. Daha önceki yeni tur malzemelerim bölümünde tanıttığım eşyaların fotoğraflarını burada bir kez daha kullanmayacağım. Bu yazı malzeme tanıtımları yanında bunların irdelenmesini de içerecektir.
Malzemelerimizi sınıflandırarak işe başlayalım.


A - BİSİKLETİM:
Turlarımda kullandığım bisiklet bildiğiniz gibi 28" Trek FX 7.2 şehir bisikleti. Ön maşasında amortisör yok ve bu beni pek rahatsız etmiyor. Ön amortisörün eksikliğini sadece Karadeniz yaylaları gibi dik ve uzun inişlerin olduğu toprak, taşlı yollarda hissettim. Bunun dışında mevcut karayolunda asfaltın bozuk olması, çukurların olması sürüş konforuma olumsuz olarak yansımıyor.
Bisikletimdeki vites sistemi Alivyo. Şimdiye kadar bir sıkıntı yaşatmadı. Açıkçası çok pahalı donanımların daha iyi olduğu düşüncesinin iyi araştırılıp tartışılmasından yanayım. Yani demek istediğim şu ki tur bisikletinde parçaların mutlaka en az XT donanımlardan başlaması gerekliliğine inanmıyorum. Bu üst düzey malzemelerin fiyat farkı sağlamlığından mı kaynaklanıyor yoksa daha sarsıntısız, daha çabuk vites değişimini sağladığından mı kaynaklanıyor? Aradaki fiyat farkı fiyat/ömür oranını kıyasladığımızda bu parayı ödediğimize değiyor mu?
Bisikletimde şimdiye kadar ömrünü tamamlayan ön göbeği, rubleyi değiştirdim. Geçen yıl selesini de Brooks sele ile değiştirdim.
Kimden Yol Malzemeleri
Kimden Yol Malzemeleri
Bu seleyi 5.000 km nin üzerinde kullanmama rağmen Brooks için görüşüm hala pek olumlu değil. Seleyi her türlü ayarı yaparak denedim ama arzuladığım konforu bulamadım. Bunun nedeni ya benim beklentim çok yüksekti sele bunu karşılamadı, yada cildim çok hassas. Selenin burnunu hafif yukarı gelecek şekilde ayarladığımda ise sonuç korkunçtu. Bunu 2 kez denedim ikisinde de bisiklet süremeyecek hale geldim. Yokuş çıkarken vücut geriye doğru kaydığından sele ile vücudumun temas noktaları arasında ciddi sürtünmeler meydana geliyor. Şu kadarını söyleyeyim Akyakadan Sakar geçidine çıkıp indiğimde kalçalarımda yaralar meydana geldi ve günlerce kapanmadı.
Yine geçen yıl pedallarımı da değiştirerek kilitli pedala geçtim. Tabi ayakkabılarım da değişmiş oldu. Kilitli pedalda %30 gibi performans farkı olduğunu pek sanmıyorum. Olumlu yönü pedala ayağınızın sürekli aynı noktası ile basarak eşit kuvvet uygulayabilmem. Özellikle yokuş çıkarken ayak mecburen pedaldan kayıyor ve yeri geliyor tabanınızın orta noktası ile basmak zorunda kalıyorsunuz, bunda böyle bir şey söz konusu değil. Birde düz yolda hızlanırken vites değiştirdiğinizde pedal ayağınızdan kayıyor bu sistemde pedalla temasınız kesilmediğinden sürekli güç uygulayabiliyorsunuz. Bu sistemin olumsuz yanı ise turda mola verdiğim günlerde veya yağmurda ıslak ayakkabımın yerine giymek için yanımda birde ayakkabı taşıyorum.

B - MALZEMELERİM:
Malzemelerimizi 8 ana başlık altında topladım. Bu başlıklar elbette çoğaltılıp azaltılabilir.

1. Giysiler:
Bu sınıftaki malzemeler turun süresine, mevsime ve gideceğiniz yere göre değişiklik gösterir burada en genel anlamda yanıma aldıklarımı listeye aldım.
- Rüzgarlık
- Yağmurluk
- Bisiklet taytları ve sürüşte kullandığımız şortlar.
2 tane olmasını tercih ediyorum.
- Uzun pantolon. Ben pedsiz uzun tayt alıyorum.
- Yağmur pantolonu.
Kimden Yol Malzemeleri
- Uzun kollu giysi.
- Şort.
2 adet şort alıyorum. Birisini gece yatarken diğerini de gittiğim yerlerde dinlenme günlerimdeki gezilerde kullanıyorum.
- İç çamaşırı.
Turlarımı yazın yaptığım için ihtiyaç duymuyorum.
- Üst termal içlik. Yaylalara gitmeyeceksem yaz aylarında taşımıyorum.
- Alt termal içlik. Kullanmıyorum.
- Terlik.
Kamp alanında duş alırken ve dolaşırken iyi oluyor.
- Bisiklet ayakkabısı.
- Yedek ayakkabı. Şehir gezilerinde kullanıyorum.
- Tişört.
2 Tane yolda giymek için, 2 tane de gece yatarken ve şehirlerde gezerken kullanmak için en az 4 tişört alıyorum. Bu tişörtler çabuk kuruyan ve teri vücuttan uzaklaştıran cinsten malzemelerden üretilmiştir. Kışın ünlü bir markanın evime yakın outlet mağazasından fiyatı düşen ürünlerden seçiyorum.
- Bisiklet forması.
Çok dikkat çektiğinden, fiyatlarının yüksek olmasından, hem para verip hemde üzerimde reklam taşıyacağımdan bisiklet forması kullanmıyorum. Benimle özdeşleşen sarı tişörtümü severek kullanıyorum.
- Emniyet yeleği.
Gece sürüşü yapmadığımdan ve yapsam bile arka ışığım olduğundan şimdiye kadar hiç kullanmamama rağmen yanımda taşıyorum.
Kimden Yol Malzemeleri
Emniyetimi sağlamak için ayrıca yanımda fosforlu paça bantları ve çanta ile giysilerin üzerine iliştirilebilen fosforlu küçük semboller taşıyorum.
- Günlük gömlek.
Spor giyinmeyi sevdiğimden sivil hayatta kullandığımız bu tür giysileri kullanmıyorum. Bunun bir nedeni de tişörte göre daha zor temizlenebilmesi.
- Çorap.
Kimden Yol Malzemeleri
- Kalın çorap.
- Eldiven.
- Şapka.
Şapka yerine Buff kullanmayı tercih ediyorum. Hem tepemi güneşten koruyor hem de başımdan akan terlerin gözüme girmesini engelliyor. Üstelik kolay temizlenip çabuk kuruyor.
- Mayo.

2. Uyku Malzemeleri:
- Yastık.
Şişme yastığı tercih ediyorum. Yeni malzemelerimde tanıttığım yastığın dışında ayrıca yıllardır Detachlondan aldığım bu yastığı kullanıyorum.
Kimden Yol Malzemeleri
Bakmayın yıllardır kullanıyorum dediğime. Yıllardır kullandığım doğru ama aynı yastığı kullanmıyorum, sürekli değişiyor. Yastık çok rahat ve insanı terletmiyor. Ayrıca yıkanıp temizlenebiliyor ama ortada görünen dikiş yerinden çok çabuk yırtılıyor. Yastığı davul gibi gergin hale gelecek şekilde çok fazla şişirmeyin ve aynı zamanda minder olarak kullanılabilir denmesine kanıp asla üzerine oturmayın. Bunları yapmasanız bile muhtemelen yastığınız yine patlayacaktır. Onun için fişini çok iyi aklayın. Ürün 5 yıl garantili, Detachlon ürünün değişiminde hiç sorun çıkarmıyor.
Kimden Yol Malzemeleri
Detachlondan aldığım yukarıdaki yastık bir süre sonra ortadaki yapışma yerlerinden hava kaçırmaya başladığından 2 yastıkla yola çıkmanızda ve kasa fişini yastığı 2 yıllık garanti süresinde yenisi ile değiştirebilmeniz için saklamanızı tavsiye ederim.
- Geçen yıl aldığım Thermamates ın şişme yastığı 2 kez değiştirmelerine rağmen neredeyse 1 gecenin sonunda yan yapıştırmasından ve sibop yapıştırmasından patlayınca geçen yıl pahalı olduğu için paraya kıyamayıp almadığım Thermerest in neoair yastığını almaya karar verdim. ne demiş Yahudi ucuz mal alacak kadar zengin değilim. Bende Trekmatesın yerine aldığım 3 Detachlon ve 1 Trekmates yastığa verdiğim para inanın bu yastığın bedelinin çok üstüne çıktı. Yastığı seçme nedenim markaya güvenmeme ve geçen yıl kullandığım Thermarest neoair mattan çok memnun kalmam. Matın tek kusuru dönerken gıcırtı çıkarması ama ona da kısa sürede alıştım. Sağladığı uyku konforunun yanında ihmal edilebilecek bir kusur. Yastık bu ambalaj içinde geliyor. Merak edenler için yazayım yastığın kargo dahil fiyatı 21 İngiliz sterlini.
Kimden Yol Malzemeleri
Kimden Yol Malzemeleri
Katlandığı zaman çok az yer kaplıyor.
Kimden Yol Malzemeleri

- Mat + şişme ise yama seti.
- Uyku tulumu.
- Uyku tulumu kılıfı.
Malum gün sonunda yeri geliyor su bulamayıp pet şişe ile kedi abdesti tabir edilen türden temizliğimizi gerçekleştirebiliyoruz. Uyku tulumunun temiz kalması ve güç şartlarda 1-2 derecelik ekstra koruma sağlamak için kullanışlı bir ürün pahalı olduğundan henüz alamadım.
- Çadır + alt şilte.
- Kafa lambası veya gece lambası.
Kimden Yol Malzemeleri

3. Mutfak:
- Ocak.
Ben alkol ocağı kullanıyorum.
Kimden Yol Malzemeleri
Bunun nedeni ucuz olması ve bakım gerektirmemesi, arıza ihtimalinin olmaması.
- Gaz tüpü, yakıt şişesi.
İspirto veya alkol kullandığımdan yakıt şişesi kullanmıyorum.
Kimden Yol Malzemeleri
İspirtolar arasında ısı gücü açısından fark var. Bazı yakıtlar sahanda yumurtayı bile zor pişiriyor. Onun için eğer tur başlangıcına uçak ile gitmeyeceksem tur boyunca yetecek miktarda yakıtı yanımda taşıyorum.
- Ocak için rüzgarlık.
Benim setimde olduğundan ayrıca almama gerek kalmadı.
Kimden Yol Malzemeleri
- Bardak. Katlanıp açılabilen plastik bardak kulanıyorum. Hem yer kaplamıyor hemde kolay yıkanıyor.
Kimden Yol Malzemeleri
- Tabak.
Bir üst fotoğrafta gördüğünüz katlanır çorba kasesi ve tabağı kullanıyorum.
- Pişirme kapları.
2 tencere, 1 teflon tava, 1 çaydanlıktan oluşan bu malzemeler benim ocak setimde var.
- Çakmak.
Kaçkara giderken aldığım rüzgarlı havalarda bile yanabilen çakmağı kullanıyorum.
Kimden Yol Malzemeleri
- Sünger. Bulaşıkları temizlemek için yanımda her zaman vardır.
- Plastik torba.
- Bulaşık malzemesi.
Bulaşıklarımı ve çamaşırlarımı yıkamak, ve vücut temizliğimi yapmak için markette vücut şampuanı adı ile satılan ürünü kullanıyorum.
- Çakı.
Kimden Yol Malzemeleri
- Kaşık çatal.
Kimden Yol Malzemeleri

4. Yiyecek ve İçecek:
- Su kabı.
- Hazır kahve veya çay.
Ben çayı tercih ediyorum.
- Ekmek.
- Tuz, biber, baharat, şeker, yağ.
- Günlük yiyecek.
Kimden Yol Malzemeleri
Kimden Yol Malzemeleri
Kimden Yol Malzemeleri
Tur esnasında mutlaka yanınızda en azından 1 gün yetecek kadar yiyecek taşıyın. Her hangi bir nedenle o gün planladığınız rotayı tamamlayamayıp yerleşim yerine uzak bir yerde konaklamak zorunda kalabilirsiniz veya çok beğendiğiniz bir yerde konaklamak isteyebilirsiniz. Eğer yanınızda yiyecek yoksa zor durumda kalırsınız. Alışverişi akşam gittiğim yerde yaparım diye düşünüp yanıma yiyecek almadan yola çıkıp gördüğüm çok güzel bir koyda veya yeşillik dere kenarında çok istememe rağmen konaklayamamıştım. Buna bir örnekte Kömür Limanına giderken yiyeceğimi son noktadan alırım diye düşünüp köy bakkalında uygun bir şey bulamayınca 2 gün boyunca her öğünde yarım ekmek, ton balığı ve 1 şeftali yemek zorunda kalmıştım.
- Diğer yiyecekler.
Makarna, hazır çorba, yumurta gibi kullanabileceğiniz yiyecekler olabilir.
- Nutella.
Pek çok turcu enerji ihtiyacını bu tür ürünlerden almayı tercih ediyor. Ben bazen fındık ezmesi kullanıyorum.

5. Tuvalet Eşyası:
- Okuma gözlüğü + kabı. Malum yaş ilerleyince gözlüksüz yakını görmek mümkün olmuyor.
- Kolonya.
- Kontact lens + malzemeleri. Kullananlar için.
- Sivrisinek kovucu
Kimden Yol Malzemeleri
- Havlu. Detachlondan aldığım seyahat havlusunu kullanıyorum. Hafifliği, az yer kaplaması ve çabuk kuruması tercih nedenim.
- Dudak koruyucu. Sıcak yaz günlerinde çok gerekli bir ürün. Güneş ve rüzgardan dudaklarınızın çatlamasını önlüyor.
- Dikiş malzemesi. Hiç olmazsa yanınızda biraz ip ve iğne bulundurun.
- Kulak tıkacı. İşlek yol kenarında ve benzin istasyonunda uyurken çok işinize yarar ama benim bir kulağımda çocukluğumda geçirdiğim orta kulak rahatsızlığı nedeniyle ciddi oranda işitme kaybı olduğundan kullanmıyorum. Gürültülü ortamlarda sağlam kulağımın üstüne yattığımda sorun çözülüyor.
- İlk yardım malzemesi. Bu konuda çok ihmalkarım. Yanımda hiç ilk yardım malzemesi taşımıyorum. Taşıdığım yegane ilaç kas gevşetici ve pişik, yanıl kremi. Bu malzemeleri plastik kutu içinde taşımaya başladım. Aksi taktirde çantalarımı ağzına kadar doldurup kapatmak için üzerine çıkıp bastırdığımdan tüpler patlıyor, ilaç israf oluyordu.
Kimden Yol Malzemeleri
- Tıraş makinesi.
Yolda tıraş olmadığımdan taşımıyorum.
- Şampuan.
- Diş macunu.
- Diş fırçası.
- Kağıt mendil.
- Islak mendil.
Su bulamayacağım etap sonlarında temizliğimi yapmak için bulunduruyorum.
Kimden Yol Malzemeleri
- Tuvalet kağıdı.
- Güneş koruyucu + 50. Güneş koruyucu krem her zaman yanımdadır. Yüzümü kask, ellerimi eldiven koruyor. Ensemi de Buff ile koruyorum. Bunun dışında güneşe en çok maruz kalan yerlerim kollarım, bacaklarımın üst tarafı ve ayak bileğimin hemen üst arka tarafı yanı baldırın hemen altı. Bu bölge 2 kez güneş yanığı nedeniyle su toplayınca artık sabah yola çıkmadan buralara koruyucu krem sürüyorum.
- Güneş veya bisiklet gözlüğü.
- Çamaşır ipi ve mandal.
Kimden Yol Malzemeleri

6. Kıymetli Eşyalar:
- Cüzdan
- Para + kredi kartı.
- Harita. Artık GPS kullanacağımdan harita taşımayı düşünmüyorum.
- Rehber kitap. Gezinin hakkını verip yakın çevredeki güzellikleri ıskalamamak istiyorsanız mutlaka yanınızda taşıyın, hatta tura çıkmadan önce bir ön çalışma yapın.
- Pasaport. Yurt dışına çıkacaksanız.
- Nüfus kağıdı.
- Kalem.
- Not defteri. Turun her gün kısa bir özetini çıkarın. Yer isimlerini ve karşılaştığınız kişilerin adını not edin. Ben 1 aya kadar uzunluktaki turlarla ilgili not tutmuyorum. Döndüğümde fotoğraflara baktığımda her şeyi anımsıyorum. Yer isimleri içinde levhaların fotoğrafını çekiyorum. Kişi adlarını cep telefonumun not uygulamasına kaydediyorum.
- Yol bilgileri.
Geçen yıl yaptığım turlardan itibaren yol bilgilerini hazırlayıp cep telefonuma ve tablet bilgisayarıma yüklüyorum. Bunun faydasını geçen yıl özellikle İstanbul Samsun arasındaki çok inişli çıkışlı yorucu yolda fazlası ile gördüm. Tek problem etapları tutturamadığınız zaman 2 günlük bilgiyi birbiri ardına kafanızda ekleyip kullanmanız gerekiyor. her turdan önce tahmini etapların haritalarını hazırlıyorum. Haritanın yükseklik görüntülerini geçen yıp PDF formatında kaydedip telefonuma yüklemiştim bu yıl JPG formatında hazırlayıp yükledim. Böylece o günkü yokuşların yerini, eğimini ve uzunluğunu sabah yola çıkmadan bakıp görüyorum, yolda enerjimi ona göre kullanıyorum. Bu çalışmamdan örnek göstermek adına hazırladığım etaplardan birisini sizlerle paylaşıyorum.
İĞNEADA - DUSPİNA MAĞARALARI
Kimden Yol Malzemeleri

7. Bisiklet Parçaları:
- Arka bagaj.
Şimdiye kadar 2 kez bagajım kırılıp turu zor şartlarda tamamladığımdan bagaja çok önem veriyorum. Bu konuda çok seçici olun.
- Arka bagaj çantası.
Heybe.
- Bisiklet pompası.
- Yedek iç lastik.
Kimden Yol Malzemeleri
- Yağ.
- Yedek jant teli. Özellikle benim gibi 28" jantlı bisiklet kullanıyorsanız birkaç tane jant telini naylona sarıp sele borusunun içinde taşıyın.
- Ruble sökme anahtarı ve ruble sabitleyici. Tabi iş jant teli ile bitmiyor. Özellikle köy yollarında gezecekseniz bisiklet tamircisi bulamayacağınızı göz önüne alıp ruble sökme anahtarı, ruble sabitleyici ve akord anahtarı da yanınızda bulunsun. Her ne kadar fazla güvenli görülmeselerde ve ve yorumlarda özellikle gereğinden fazla sıkılan rubleleri sökmeye çalışırken kadroya zarar verebileceği yazsa da hiç olmazsa küçük bir parça olan kolay sökme anahtarı edinin.
Genellikle ağır yük altında olan arka jantın telleri kopuyor ve her ne hikmetse çoğunlukla da ruble tarafından kopuyor.
- Zincir kilidi.
- Sele çantası. Ben kullanmıyorum.
- Kask. Bu hayati ürünü süs eşyası gibi gidona asıp taşımayın. Mutlaka kafanıza takın ve bağlantı kayışları ayarlanıp kilitlenmiş olsun. Bağlanmamış kask düşme anında fırlayıp gideceğinden sizi korumaz.
- Bisiklet anahtarı.
Kimden Yol Malzemeleri
- Yama kiti.
Kimden Yol Malzemeleri
Kimden Yol Malzemeleri
- İğne sibopu araba pompası ile şişrebilmek için adaptör ve hortum. Her ne kadar araba siboplu iç lastik kullansam da birlikte tura çıktığım arkadaşların ince siboplu lastiklerini şişirmelerine yardım için taşıyorum.
- Dış lastiğe get yapmak için malzeme. Bu malzemeyi sevgili dostum Sabri Bey bloğumdaki yazılarımı takip ederken Olimposta lastiğim yarılıp içine pet şişeden get yapıp koyduğumu okuyunca bir gün tanışmak için buluştuğumuzda hediye etmişti. Yol bisikleti dış lastiğinden kesip hazırlamış.
Kimden Yol Malzemeleri
- Pense.
Genellikle ağır diye taşınması tavsiye edilmeyen pense geçen yıl Gürcistanda bagajım kırıldığında telle bağlayıp sıkarken yola devam etmemi sağlamıştı. Onun için asla vazgeçmiyorum.
Kimden Yol Malzemeleri
- Bağlayıcı malzeme.
Bu malzemelerin arasında tel, kablo, ip ve bant bulunabilir. Bu bantı her zaman yanımda taşıyorum. Bagajım kırıldığında dağılmasın diye bağladım, Çadırım yırtıldığında yapıştırıp tamir ettim. su geçirmiyor ve ıslak yüzeye de yapışabiliyor.
Kimden Yol Malzemeleri
Bagaj lastiği de olmazsa olmazlarımdan.
Kimden Yol Malzemeleri
- Yedek fren pabucu.
- Yedek vites ve fren teli.
Kimden Yol Malzemeleri
- Muhtelif imbus vida.
Özellikle bagaj bağlantı vidalarından birkaç tane yanınızda bulundurun ve bagajınızın vidalarını her akşam kontrol edin.
Kimden Yol Malzemeleri
- Bisiklet kilidi.
Kilit uygun uzunlukta olmalıdır ki bisikletinizi çevrenizdeki kalın bir ağaca bile kilitleyebilin. Eğer turda birden fazla kişiyseniz bisikletlerinizi yan yana koyup birden fazla kilit kullanarak bir ağaca veya direğe kilitleyin.
- Temizlik için bez.

8. Elektrikli Malzeme:
- Fotoğraf makinesi + Şarjı.
- Minin tripod.
- Telefon + şarjı.
- GPS
- Şarjlı Pil ve şarjı.
- Yedek pi.
- Şarj aküsü.
- Hafıza kartları.
- Mp3 çalar.
Yolda çektiğimiz görüntüleri aktarabilmek için.
Kimden Yol Malzemeleri
- Tablet bilgisayar + şarjı.
Kimden Yol Malzemeleri
- Su geçirmez kılıf.
Cep telefonu ve fotoğraf makinesini yağmurdan korumaya yarıyor.
Kimden Yol Malzemeleri
- Çoklu priz.
Özellikle birden fazla kişi olarak tura çıktığınızda akşam kamp alanında, otelde veya benzincide herkesin cihazını şarj etmesi gerekiyor. Bu durumda prizler yetersiz kalıyor. Bu çoklayıcı ile bu sıkıntıyı ortadan kaldırdım.
Kimden Yol Malzemeleri
Bu listeyi kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda azaltıp çoğaltabilirsiniz.

10 yorum :

  1. Merhaba
    Abi,yine rehber niteliğinde çok güzel bir çalışma hazırlamışsın.Çoklu priz ve çamaşır mandalları, paylaşıncılığının ve herşeyi ne kadar planlı yaptığının ve bir göstergesi bence .Tecrübe satın alınamayan bişey fakat sen bize, bunu o kadar bonkörce bunu sunuyorsun ki ;
    onun için sana çok Teşekkür ediyorum.
    saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgin için teşekkür ederim Mehmet. Hani son yılların sanal alemde çokça kullanılan bir sözü var onu uyguluyorum. "Bilgi paylaştıkça çoğalır." Hoşçakal.

      Sil
  2. Emeginize saglik çok güzel olmus. Tasinabilir pompa ve yara bandi da benim suan aklima gelenlerden. Yol bilgilerinin fotograflanarak tasinmasi sahane bir fikir. Paylasiminiz için tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pompa bisiklet üzerinde olduğundan sanki bisikletin bir parçası gibi düşünüp onu listeye almamışım. hemen onu da ekliyorum. İnşallah ihtiyacımız olmaz ama yara bandımızın olduğunu bilmek güvenimi arttıracak. Yol bilgilerinin hazırlanması haritaların hazırlanmasından geçtiğinden her tura ne kadar ciddi hazırlık süresi ayırdığım ortaya çıkıyordur umarım. Şu anda bu yıl yapacağım bütün turların gün, gün yol bilgileri hazır. Amasyaya göre de hazırlık yaptığım müjdesini de vereyim. Hoşçakal.

      Sil
  3. Orhan Abi bilgilendirici bir yazı olmuş... Tur öncesinde ne kadar hazırlandığını çok iyi biliyorum... Şimdiden size keyifli turlar dilyorum... Trangia ocağı çok beğendim ama henüz alamadım... Sanırım bu tura kendi ocağım olmadan çıkacağım... Mustafa

    YanıtlaSil
  4. Trans Kaçkar'dan beri bütün yazılarınızı okuyorum. Ayrıca bilgisayarıma kaydediyorum. Yazılarınız ve fotoğraflar çok hoşuma gidiyor. Teşekkürler Orhan Bey... Yazmasam da internete girdiğimde ziyaret ediyorum (herzaman) blogunuzu yeni bir şey var mı diye. Ayhan AKBUĞA

    YanıtlaSil
  5. Ayhan Bey ilginize çok teşekkür ederim. İnşallah bu yaz yepyeni yerleri hep birlikte görüp birlikte keşfedeceğiz.

    YanıtlaSil
  6. çok güzel blog hazırlamışsın sevgili kardeşim hayranlıkla yaptıklarını izliyorum. Son turlarında bagajın dışında bir de mamut trailer tarzı bir römork kullandığını görüyorum bu konudaki görüşlerin için senden uzun bir inceleme yazısı bekliyorum. Çünkü yazın deniz kenarlarından avlanarak devam edeceğim bir tur yapacağım ve kurşun ağırlıklar konusu en büyük problemim. Çoğu bisikletçi arkadaşım olmaz öyle şey diyorlar ama yapacak birşey yok ikisinden birini seçemiyorum. Bu durumda da trailer çok iyi bir fikir gibi gözüküyor çünkü senin taşıdıkların dışında en aşağı bir 15 kg daha taşımam gerekiyor. O nedenle trailer konusunda senden detaylı bir inceleme bekliyor olacağım... hoşçakal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tunç Bey ilginiz için teşekkür ederim. Son tur fotoğraflarında gördüğünüz römork benim bisikletimde değildi. Yalnız gözlemlediğim kadarı ile yokuş çıkmak pek kolay değil. İnişlerde ise sorun yok. Birde dönüşlerde sürekli geniş bir yay çizmeniz gerekiyor. Eğer sizin avlanmaya gideceğiniz yer inişli çıkışlıysa ve bu yokuşlar dik ve uzunsa işiniz hiç kolay olmayacak. Arkadaşımız turun son günü etabı zorlukla tamamlayabildi ve üstelik dikkat ettiyseniz etaplar çok kısaydılar. Yükü taşımak için alternatifiniz yoksa mecburen alıp kullanacaksınız. Antrenmanlara şimdiden başlayın. İyi günler diliyorum.

      Sil
  7. Mithiş bilgiler harika yorumlar zevkle takip ediyorum......

    YanıtlaSil